Update Nasihah

Sudah agak lama tak menulis di blog ini. Akhirnya mencari masa di Uni utk tulis. kalau kat rumah mmg takde masa nak tulis dah.

Nasihah skrg di tinggal di Sekolah Makcik Shila, jadi ketua darjah, bersama Fatih dan Iffah. Lega juga sikit rasanya sebab dia tak grumpy or cranky bila antar tu, tapi kene keluar diam2 time dia main-main dengan Shila. Harap-harap ok after that.

Nasihah skrg dah ada 5 batang gigi, alhamdulillah. kadang2 dia suka mengigit ummi dan babah. takpe masa nilah kene banyak bersabar utk ajar nasihah apa yang patut dan tak patut dia buat. slowly but surely, iA.

Mengirakan kegunaan duit yang agak banyak utk Nasihah, ummi terfikir utk pakaikan Nasihah Modern Cloth Nappies, which macam disposable juga, tapi more comfortable, breathable, comel dan boleh guna semula. I’m very excited actually to try this on Nasihah and hopefully to save Thousands of dollars each year , InsyaAllah.

Cth nappies:

Comel tak? hehe.. kat bawah ni beza dari segi kos.

Disposable Nappies

Single use nappy at 39 cents each
(based on 10 changes a day for 3 months)         $  354.90
Single use nappy at 52cents each
(based on 6 changes a day for 27 months)         $2,579.85
Baby wipes at $6.74(tub of 80) per fortnight     $  438.10
Nappy disposable bags at $6.81
(based on one pack of 200 per month)               $  204.30
One year night nappies for toddler 87cents each$317.55

 Total cost for disposables for one child           $3,894.70        
All figures based on requirements for 2 ½ years plus night nappies for a further 12 months

Premium/Fitted Nappy Option – Full-time nappy package

24 reusable fiited pocket nappies                          $ 600.00
12 overnight boosters (pack of 3 at $19.00)          $  57.00
25 reusable nappy liners (pack of 5 at $7.50)        $  37.50
25 reusable nappy wipes at (pack of 5 at $9.95ea$  49.75
Laundry costs (see note below)                              $  50.00

Total cost full time fitted pocket nappies                        $794.25

A premium reusable fitted pocket nappy system will last your baby from birth through to toilet training and will cost as little as $800. To keep a baby in single use disposable nappies for the same amount of time will cost almost $4,000 for the first baby and nearly $8,000 if you have two children.
Depending on which nappies you choose, you can save around $3,000 for your first child, increasing to over $7,000 for two children.
The financial choice is an easy one!

Ummi-ummi disana, kalau ada yang nak share the interest dan sharing the experience, very much welcome. ^_^

3 thoughts on “Update Nasihah

  1. Salaams Che Tie🙂

    Apa khabar? Lamanya tak jumpa. Hehe kebetulan bukak blog akak, I love this topic🙂 Sara mmg guna cloth nappies.. although mainly cloth aje (yg kena lipat), jadi berganda2 la savings pasal tu cara yg paling murah. Tapi sara ada la a few MCN, and even dengan flat cloth nappies kena beli boosters, covers etc. I would definitely recommend it, for finances, for the baby’s health, for the environment. Some good websites to have a look are darlingsdownunder, baby soft landings, and nurture nappies. Happy hunting😉

    Hope Nasihah is well inshaAllah.

    Wassalaam – Maisarah

  2. Salam maisarah.. lama nye tak dengar berita kan? Halima camne? sihat ke? Blog sara dah takde ke skrg? Haah harituh time baby expo, minta niza belikan cloth nappy sket, utk cuba2. bagus actly cloth nappies ni, as u said, save the money, environment and so on.
    Tapi chetie pilih yg MCN just for the simplicity of it, walaupun agak mahal, tapi for long run, still sgt murah, iA dan boleh guna baby second plak and so on.
    akak ada dengar berita baik hehe ^_^ bila due?

  3. Salaams akak,

    A’ah, even MCN pun sgt murah kalau nak compare dgn disposables..

    Due.. minggu depan inshaAllah.. doakan all goes well!!!!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s