what to do when your baby is born ^_^

Assalamualaikum wbt..

Today, I just want to share something that I read from a book called tarbiyyatul Aulad, which we call in malay, pendidikan anak-anak dalam Islam.  I was thinking of what shud we do as parent to our kids when they were born. In Islam, there are a couple of things in which it is sunnah to do , like what Al-Quran stated and what prophet Muhammad s.a.w did. so here they are: (I ‘m just gonna write it in malay so that it’ll be easier to understand ^_^ )

1.  Apa perlu dilakukan ketika kelahiran bayi.

  • sunnat digembirakan serta di beri tahniah ketika kelahiran anak:

Hud: 69-71

Ali-Imran:39

Maryam:7

Kita sebagai muslim yang bersaudara, sememangnya di tuntut untuk mengucapkan tahniah dan menimbulkan perasaan sukacita kepada saudaranya yang lain, apabila mereka mendapat anak. Juga untuk mendoakan anak yang baru lahir tersebut dengan doa:

“Burika laka fil Mauhub. Wa syakarta al Wahib. Wa ruziqta birrahu. Wa balagha asyuddahu”

“Maksud: Moga Allah memberkati si bayi, kamu mensyukuri Pemberinya dan bayi tersebut berbakti kepadamu” (Hadith Kelahiran)


  • Sunnat azan dan iqamat ketika menerima kelahiran anak:

mengazankan di telinga yang kanan dan iqamat di telinga kirinya sebaik sahaja bayi dilahirkan berdasarkan hadith-

“saya lihat Rasulullah saw mengazan di telinga al-Hasan bin Ali ketika baru dilahirkan oleh fatimah” (HR Abu daud dan At-Tirmizi drpd Abu Rafi’ )

Al-Baihaqi dan ibnu As-sunni meriwayatkan dari Al-Hasan bin Ali, daripada Nabi SAW sabdanya:

“Sesiapa yang baru mendapat seorang anak, lalu di azankannya di telinganya yang kanan serta di iqamatkan pula di telinganya yang kiri, nescaya tidak akan di apa-apakan oleh puntianak”

Diriwayatkan dari Ibn Abbas r.a:

” Bahawasanya Nabi SAW telah mengazankan di telinga Hasan bin Ali ketika ia dilahirkan, kemudian diiqamatkan pula di telinganya yang kiri”

  • Sunnat tahnik ketika anak baru dilahirkan:

Tahnik bermakna mengunyah kurma serta memindahkannya ke lidah anak yang baru dilahirkan. kemudian di gerakkan ke kiri dan kekanan dengan lemah lembut. Kalau tiada kurma, bolehlah dilakukan dengan apa-apa benda manis yang lain seperti madu.

hadith dari Abu Burdah di riwayatkan dari Abu Musa r.a katanya:

“Aku pernah mendapatkan seorang anak lelaki, maka akupun membawanya kepada Rasulullah saw maka dinamakannya Ibrahim, kemudian di tahnikkannya dengan kurma lalu didoakannya agar dicucuri berkat, kemudian dia pun menyerahkannya kepadaku” ( Dr Sahih Bukhari dan Muslim).

BERSAMBUNG…

4 thoughts on “what to do when your baby is born ^_^

  1. Assalaamu’alaikum Che Tie🙂

    I forgot whether I left a comment before.. tahniah on your pregnancy!😉 May Allah SWT make it easy for you inshaAllah!

    I gave birth at WCH, and mashaAllah diorang sgt accomodating with our requests.. baby lahir je doctor terus bagi kat suami sara utk baca adhan & iqamah..

    Tahneek tu.. kalau boleh mintak orang yg wara’.. imam ke.. the best thing is for a hafiz of Qur’an to do it utk barakah

    Also.. placenta nanti mintak dgn doctors/midwives utk simpan.. Islamically kita patut tanam placenta skali dgn umbilical cord…

    Oo.. excitingnye Che Tie dah nak ada baby! It’s an amazing thing mashaAllah.. a real blessing!🙂

  2. Salam chetie..semoga selamat sampai melahirkan =). Share lah buku Tarbiyatul Awlad yg mane tu. Dont know if it’s just me, tapi macam susah nk cari buku tarbiyatul awlad…?

  3. Buku tarbiyyatul awlad dari Abdullah Nasih Ulwan. menarik buku ni, ada 2 jilid. Dapat dari Malaysia. InsyaAllah doakan lah smoga selamat sampai melahirkan, amiin.. smoga dipermudahkan, iA..

  4. kak ti!!! tahniah dapat baby girl!!! hopefully baby n her mummy will stay healthy n strong.😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s