Pemilik sebenar

Manusia itu punya satu sifat suka memiliki. Kadang-kadang bila sesuatu itu sudah terasa dekat dan berada bersama kita, kita akan merasakan ianya milik kita..

Namun kadang-kala kita sebenarnya terlupa.. yang pemilik sebenarnya adalah Allah. Mengapa pernah ada secebis rasa dihati kita yang ianya adalah milik kita. walau sekelumit?

Bila sesuatu hampir-hampir di ambil dari kita, mengapa ada rasa sedih, mengapa ada rasa kehilangan? sedangkan itu hak Allah. Dia boleh mengambilnya pada bila-bila masa.. T_T ianya cuma satu pinjaman yang di pinjamkan menjadi amanah utk di jaga dan dipelihara.. ya Allah, benar-benar hambaMu lupa..

satu titik tarbiyyah yang besar untuk diri ini yang selalu terlupa.

“…boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu. boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah Maha mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui” (2:216)

Dan kerana peristiwa yang tak mampu difikirkan tersebut lah, ada satu berita indah yang ingin di khabarkan oleh Penciptaku.. menjawab segala persoalan hati.. Sangat indah. anugerah kecil itu kini telah pandai bergerak, berenang, kicking..walau masih belum di rasai.. subhanAllah.. bentuk penciptaannya kini lengkap, cuma tinggal utk di matangkan.. Dan semuanya adalah dengan kekuasaan Allah..

Dan ia mengingatkan aku yang kini kami punya tanggungjawab besar utk di sudahkan.. untuk di teruskan.. SI kecil itu juga punya hak.. walaupun belum melihat alam nyata..

Semoga Allah permudahkan.. amiin.

p19-11-08_1629

9 w 6 d exactly ^_^ ALhamdulillah dengan anugerah-Mu ya Allah..


5 thoughts on “Pemilik sebenar

  1. masyaallah…gambar ‘adik’ baru nih
    nak cakap comel jga..mcm acik dia
    hahah
    slmt muwajahah imtihan
    maan najahil bahir!
    akan merindui ummi nnt…
    lpas balik nnt jom kita berkasih2 syg dan bermakanan..haha =)

  2. hehehe..nanti next year dah jadik aunty lagi buat kesekian kalinyer kan..
    (kalau panggil ‘kakak’ dah tak valid la eh along?hehe..nak jugak tu kan..)
    anugerah yang sangat indahkan..yang hanya orang yang mengalaminye je dapat merasainya..subhanAllah..indahnye🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s