Teringin

Harini, tengah-tengah nak peksa ni la terasa nak makan laksam.. uhuh.. T_T

Resepi dr Myresepi kat bawah:

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau

Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

Xtau lah dapat makan ke tak.. just teringin. Dan teringat kat kampung di Malaysia jugak sbb bila laksam/laksa terengganu ni tok masak, mmg org first akan sampai rumah tok ialah saya. ^_^ best sgt.. huhu

6 thoughts on “Teringin

  1. oppsss..lupe nak letak foot print plak..
    tadi tuh adek along yang tak fly2 lagi dan masih di mesia yang terchenta nih..heheh

  2. Hehe, bila lah yang sorang tu nak fly ye? dah lama tunggu hehe.. ^_^ la, teringin lah tuh namanya, mengidam ape plak ^_-

  3. nk sedap lagi taruk daun wangi or kalu ade Calentro dah cukup nk ganti tapi tetap tak sama… wah sedappp (sabar2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s