Mitsaqan Ghalizo

saat debaran menanti

Sewaktu itu, sy masih seperti tidak percaya. namun entah kenapa, Allah telah menenangkan hati yg sebelum ini ibarat seperti tidak keruan.

Sayup-sayup kedengaran lafaz yg pendek tapi memberi satu impak yg besar dr kehidupan manusia. at least dlm kehidupan saya. waktu itu, satu rasa kesyukuran, satu rasa tanggungjawab, satu perasaan yg sukar utk digambarkan, satu kegembiraan, satu kesayuan, satu pengharapan muncul dlm hati dan diri.
Benarlah.. ” Dan bagaimana kamu akan mengambilnya kembali padahal kamu telah bergaul satu sama lain (sebagai suami isteri. Dan mereka (isteri-isteri mu) telah mengambil perjanjian yg kuat (ikatan pernikahan) dari kamu ” 4:21
Satu perjanjian yg kuat -mitsaqan ghalizå telah terpatri diantara dua jiwa. Satu amanah telah di ambil dari Pencipta manusia, untuk menjadikan ikatan ini, perjanjian ini satu hakikat yg diberkahi, insyaAllah.
Mengingatkan kembali kenapa perjanjian ini diambil.. sy terasa sayu sendiri, terasa tersentuh sendiri. Hanya yg tahu saja mengerti. bagaimana gunung boleh bertemu laut. bagaimana dasar boleh bertemu puncak. hakikatnya, semuanya adalah ketentuan Allah swt yg Maha Mengetahui, Perancang Yg Terbaik. Bagaimana satu ikatan boleh diambil sedangkan yg ini tidak tahu yg itu, yg itu tidak tahu yg ini. Tidak takut salah pilih kah? Tidak takut kalau-kalau tak serasi? Terpulang pada perkiraan sendiri, yg pasti, andai kita menyerah pada Si Pencipta Hati, tiada lagi yg patut di takuti, tiada yg perlu di bimbangi. Kerana hanya Dia yg tahu apa yg terbaik, apa yg akan berlaku di masa depan. Sedangkan kita, manusia yg serba tidak tahu, serba tidak lengkap.
Bila dikatakan ” Terima kasih kerana menjadi pelengkap agamaku “
Bila dikatakan ” diriku bukan yg terbaik, dan aku mengharapkan diri ini diterima buruk dan baiknya “
Ditambah dengan juzu’ -juzu’ kata yg lebih panjang dan mendalam.. lebih berat dan tersirat.
Saya diam men’digest’ kata-kata yg ibarat masuk tak masuk dlm telinga kerana rasa gugup. Saya tahu ini adalah yg terbaik dan ini juga adalah yg di harapkan oleh diri saya..
Bak kata orang, di sisi mujahid ada mujahidah, dan sy ingin menjadi seperti mujahidah itu. Semoga dengan berkat dan pertolongan dari Allah, insyaAllah amanah dan perjanjian ini akan di pegang dan di jaga..
Tak semena-mena, satu lagi detik permulaan hidup berlaku.
Masa depan akan kita tanggung bersama

2 thoughts on “Mitsaqan Ghalizo

  1. along! heheh..pening skang ni along update yang mane..last2 bukak sumer😛 walau pun blog darkshadow yang banyak kenangan tu dah ditutup..tapi pengalaman tak pernah ditutup..tinggal kenangan🙂

  2. Along update yg ni skrg.. blog tuh masih ada, tak tutup, cuma along akan updte blog ni skarg, blog tuh jd archive keluarga ^_^ kenangan dan pengalaman takkan di lupakan iA.. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s